“Monday bloody monday”

Waarom het maandag gevoel toch zo ruk? Ik ging op onderzoek uit en kwam op 6 wettenschappelijke redenen.

Ik werd veel te vroeg wakker. De maandag is voor mij helemaal niet ruk. Ik ben namelijk altijd lekker vrij. Me-time! Lekker sporten, werken aan mijn foodblogs en rustig het huis op mijn tempo aan kant maken. Mijn wekker hoort te gaan om 9.15. Toch ben ik uit mijn zelf wakker geworden om 7.00. En ook niet een beetje wakker, nee klaar wakker. “Hè, bah het is weer maandag, hier gaan we weer”. Waarom is de maandag zon drempel? Ik ging op onderzoek uit. Ik ben erachter gekomen! Lees mee.

Overal wordt onderzoek naar gedaan en zo ook naar ons maandag gevoel. 6 wettenschappelijke redenen waarom wij ons zo “bleg” voelen op de maandag.

1 Slaappatroon

Je slaappatroon is in de war. We slapen vrijwel allemaal te weinig doordeweeks. In het weekend slapen we uit, hierdoor maken we het lastiger voor ons zelf. Doordat het verschil in tijd in slaap verschilt, beginnen we onze maandag morgen met een soort mini jetlag. Lekker dan, een jetlag, vanuit ons eigen bed. Volgens onderzoekers zouden we onze wekker ook moeten zetten in het weekend. ( uhuh, not! )

2 Te groot contrast

Het weekend is leuk; je bent sociaal bezig, je kan lekker uitslapen, geen werkdruk enz. Wanneer je werkt moet je van alles, presteren, vroeg opstaan, representatief voor de dag komen, verantwoording dragen.. zie je wat ik naar toe wil? De maandag is de eerste dag na het weekend. Daarom ervaren we het gevoel het meest op maandag. Er is onderzoek gedaan naar de meest stressvolle dag van de week. Dit is niet de maandag maar de vrijdag. Dit komt omdat we dan al bezig zijn met het weekend. De vrijdag wordt als het meest stressvol ervaren maar toch zullen mensen de maandag aanwijzen als de meest vervelende dag van de week.

3 Zelfbevestiging

Doordat we de maandag neerzetten als vervelend ga je dit ook zo ervaren en er in geloven. Omstanders zoals collega’s kunnen hierin ons gevoel bevestigen. Samen bij het koffie apparaat een beetje babbelen over hoe vervelend het was toen die wekker weer ging, is niet helpend.

4 Schuldgevoel over het weekendgedrag

Wanneer je zegt weekend, dan zeg je etentjes, misschien wel drugs, drankjes, roken, laat naar bed en feestjes. Uit onderzoekt blijkt dat al deze factoren invloed hebben op je psychische gesteldheid. Maandag is dan deus de dag om deze slechte gewoontes weer te veranderen. Dit is alleen niet leuk. Je kan je down voelen en sjaggie. Je voelt je dus niet fit op de maandag.

5 Gezondheid.

Je voelt je niet fit. Laten we eerlijk zijn, na een weekend volledig losgaan, ben je dat ook niet. Helaas komt uit onderzoek dat je op de maandag zwaarder bent, op maandagen vinden demeeste ook hartaanvallen en beroertes plaats vergeleken met de rest van de week. De kans is ook groter om op maandag ziek te worden.

6 Kuddegedrag

Volgens wetenschappers zijn wij sociale wezens en proberen wij een veilig plekje te krijgen in de stam. De reden waarom jij je nu ruk voelt zou te maken hebben met jarenlange evolutie. Vandaag de dag kunne we het woordje “stam” vervangen door werkplek. Op maandag, dus aan het begin van de week, moeten we ons nog sociaal opwarmen. Je bent je plekje weer aan het zoeken tussen je collega’s. Aftasten en opnieuw afstammen op de groep.

Helder of niet? Nu je weet waar het aan ligt zou ik zeggen: Cheer up, maak er wat leuks van! De maandag is gewoon een feestje, het is maar net wat je er zelf van maakt.
Liefs Nicole

www.goforfealthy.nl

Go For Healthy
GO FOR HEALTHY helpt je bij het realiseren van een gezonde en bewuste levensstijl in de vorm van advies en het geven van workshops en begeleiding omtrent voeding en gezondheid.
Er is tegenwoordig veel vraag naar wat nou juist is qua voeding en gezondheid. Wat zijn de “juiste voedingsmiddelen”, wat moet ik eten om af te vallen en hoe bereid ik het. Ik sta vooral voor simpel, gemakkelijk en vers. Het moet vooral simpel te maken zijn en weinig tijd en geld kosten.
Ik geloof niet in dieet trends of het gebruiken van dure middelen. Geen detox of superfoods.
Kun je wel gemakkelijk, gezond en lekker koken zonder dat het je een vermogen kost aan producten en veel tijd kwijt bent?
Jazeker kan dat! Je hoeft echt geen middelen te gebruiken die heel duur zijn of die je niet eens kan uitspreken. Koken doen we met verse producten!

 

Pin It on Pinterest

Share This