Happy halloween platter

Halloween : Het geestige griezelfeest

In tegenstelling tot wat iedereen denkt is Halloween van origine géén Amerikaans feest! Halloween is afgeleid van Hallow Even (Hallow-e’en), oftewel All Hallows Eve: de avond voor het Katholieke ‘Allerheiligen’. Op die dag worden de heiligen herdacht, de volgende dag, op 2 november (Allerzielen) herdenkt men de doden. In Amerika vieren ze op 31 oktober Halloween. Zowel Halloween als Allerzielen verwijzen dus naar de herdenking van de doden.

OORSPRONG

De Kelten

Bij de oude Kelten speelden doden en geesten een belangrijke rol. Al in de 5e Eeuw voor Christus vierden de Kelten (Groot Brittanië) Samain of Samhain, het Keltische nieuwjaarfeest aan de vooravond van 31 oktober. De overgang van de zomer naar de winter werd dan gevierd.

De Kelten geloofden dat op Samain (All Hallows Eve) alle doden van het voorbije jaar samen kwamen om een lichaam van mens of dier te kiezen waarin ze de komende 12 maanden zouden blijven wonen, totdat ze in vrede mochten gaan rusten in het hiernamaals.

Keltische gezinnen maakten daarom hun huizen zo onaantrekkelijk en koud mogelijk voor de dwalende geesten. Ze doofden hun haard en verzamelden zich buiten rondom een groot vuur, ontstoken door de Druide priester, om de zonnegod te eren en de geesten af te schrikken.

Mocht je dit nog niet weten, Interessant he? Nou, klaar met de geschiedenis. Wanneer Nederlanders iets vieren wordt er meestal gegeten. En laat dat nou mijn specialiteit zijn.

speciaal voor Halloween heb ik een “Platter” samen gesteld. Een grote plank met meerdere hapjes.

Men neme:

Vleermuizen van kaneel

Scary pumpkin wraps

Spider pizza’s

Pompoensoep met gebakken kastanje champignons

Kipmummies

Hoe te maken:

Vleermuizen van kaneel:

Nodig:

• 3 volkoren wraps

• 1 ei

• Kaneel

• Stevia poeder

Zorg voor een vorm van een vleermuis. Ik heb er een nagetekend van internet en een mal van gemaakt. Leg deze op een wrap en snijd hem uit vanuit je mal. Herhaal dit tot je door de wraps heen bent. Kluts 1 ei los in een schaaltje. Haal je vleermuis met een zijde door het ei heen en bestrooi met kaneel en stevia. Plaats in de oven voor ongeveer 6 min op 160 graden.

 

Scary pumpkin wraps

Nodig:

• Tomatenpuree

• Cottage chees

• pesto

• Wraps

Zoek een plaatje van een pompoen, teken na op papier om er een mal van te maken. Snij deze uit op de wrap. Per wrap kan je er 4 uitsnijden. Maar in 2 van de 4 wraps je ogen en een mond. Dit is dus je bovenkant. Besmeer de onderkant met cottage cheese en pesto. Daarover de tomatenpuree. Plaats de bovenkant erop en bak het in de oven voor 7 minuten op 180 graden. Draai ze om en bak nog even de onderkant af voor 4 minuten op 180 graden.

 

Spider pizza’s

Nodig:

• 6 plakjes bladerdeeg

• 1 Courgette

• 2 Tomaten

• Cottage cheese

• 1 rode ui

• Tomatenpuree

• Zwarte olijven

Maak van elk plakje bladerdeeg een rondje en vouw de randjes naar binnen. Bak bruin in de oven volgens gebruiksaanwijzing. Draai het nog even om indien nodig en bak beide zijde egaal goud/ bruin. Haal ze uit de oven en druk ze even plat. Bedek de bodem lichtjes met wat tomatenpuree en strooi een snufje zout er over. Drapeer 1 theelepel cottage cheese op de pizza. Snij je courgette, ui en tomaat in plakjes. Gebruik per pizza 1 plakje courgette, ui en tomaat.  Laat ruimte over voor je spin. De spin maak je als volgt. 1 hele olijf is het lijfje van de spin. Een door midden gesneden olijf is het hoofd van de spin. Snij een olijf over de lengte en maak van hiervan de pootjes. Decoreer je pizza met een spin. Plaats nog even in de oven voor 5 minuten op 180 gr.

 

Pompoensoep met gebakken kastanje champignons

Nodig:

• 1 pompoen

• Bakje kastanje champignons

• Handje verse spinazie

• 0.5 flesje Kookroom

• 2 eetlepels geraspte kaas

• 2 rode ui

• 2 bouillonblokjes kip

 

Snii de pompoen in grove stukken. Kook gaar in 1 liter water met 2 gesneden rode uien en 2 bouillonblokjes kip. Pureer in de blender met het kookvocht.

Was en snij de champignons in kleine reepjes. Bak ze gaar. Giet het room erbij en je handje spinazie. Zet het vuur uit wanneer het gaar is en strooi nu de geraspte kaas erbij. Dien de soep op in een kommetje en leg wat gebakken champignons in het midden.

 

Kip mummies

Nodig

• Blik kip knakworsten

• Bladerdeeg 2 a 3 plakjes

Knip de knakworst beneden in zodat je 2 benen hebt. Knip boven in 2 armen. Laat een blad bladerdeeg ontdooien en snij deze in dunne reepjes. Draai deze om de worst heen. Bak de het gaar volgens de gebruiksaanwijzing van de bladerdeeg.

 

Veel plezier met maken en eten! Zoals je hier boven hebt gelezen is 1 november ook nog een soort van Halloween. Heb je morgen geen tijd, kan je dit donderdag ook nog maken!

Have a scary one PEEPZ!

Liefs Nicole

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This